Naplňte interiér sviežosťou a energiou pomocou oranžovej farby

Oranžová je najteplejšia zo všetkých farieb v spektre. Vzniká miešaním červenej a žltej a má pozitívne charakteristiky oboch farieb. Intenzita a agresivita červenej farby úspešne zjemňuje sviežosť žltej. Oranžová farba je stimulačná a veľmi ambiciózna, živá, energická a zábavná. To je farba vitality, optimizmu, prosperity, entuziazmu a avantúry. Oranžová je aj farba jesene a žatvy, povzbudzuje chuť do jedla. V prírode symbolizuje oheň, západ slnka, kvety, zeleninu...
Je výrazná a preto sa používa aj na zdôrazňovanie a pútanie pozornosti.

Ona zrýchľuje obeh kyslíka cez mozog, podporuje koncentráciu a pamätanie. Oranžová je jediná farba, ktorá dostala meno podľa ovocia – pomaranča. Je stále v trende a aktuálna, najmä keď ju Forbes magazín označil za veľmi vplyvnú v marketingu. Existujú svetlejšie a tmavšie odtiene oranžovej, čo závisí od prítomnosti žltej alebo červenej v nej: terakota, šafran, farba tekvice, farba dyne, marhule, broskyne, púdra…

V dekorácii interiéru oranžová farba je vhodná do všetkých miestností, ale len ak sa použije vhodná nuansa. Keďže je intenzívna a veľmi teplá, neodporúča sa použiť oranžovú ako dominantnú farbu, ale stále v adekvátnej kombinácii s ostatnými farbami.

Oranžová je skutočný príklad základného dizajnérskeho pravidla: neexistuje zlá farba, existuje len ich zlá (neodborná) kombinácia.

Ako oranžová na vašej stene vynikne v plnej kráse
Oranžová farba vám ponúka dostatok možností na kreatívnu hru v interiéri s jej odtieňmi, tiež v snahe dosiahnuť rozličné efekty. Ak sa profesionálne zvolí odtieň, táto farba sa môže použiť v každej miestnosti, bez ohľadu na jej funkciu. Predsa, treba mať na zreteli, že je oranžová extrémne teplá a že vizuálne zmenšuje priestor. Preto by sa mala kombinovať so studenými tónmi a používať v dobre presvetlených miestnostiach.

Psychológovia zdôrazňujú pozitívny vplyv oranžovej farby na koncentráciu, učenie a formovanie osobnosti. Preto je ideálna na dekoráciu detskej izby a kancelárie. Veľmi je aktuálna kombinácia modrej a oranžovej, čo dáva izbe pre najmenších harmonický, ale i autentický vzhľad. Oranžová podnecuje komunikáciu, zmierňuje nervozitu, preto je dokonalá voľba pre miestnosti, v ktorých sa zdržuje veľa ľudí, kde sa bavia a oslavujú, napr. pre obývačku. Táto veselá farba stimuluje aktivitu takže ju dizajnéri odporúčajú pre posilňovne a miestnosti, v ktorých sa cvičí.

Treba sa vyhnúť silnejšieho odtieňu oranžovej v spálňach, i keď je nie taká vášnivá ako červená, môže vplývať na sen a vyvolať znepokojenie. Na druhej strane oranžová je vítaná v kuchyni, ale len ak nemáte osobitný stravovací režim alebo diétu. Oranžová vyvoláva silnú túžbu po jedle a zlepšuje apetít, čo často využívajú majitelia reštaurácií a barov. Veľký hit v poslednom období sú detaily, kuchynské doplnky alebo pulty vo vibrujúcej oranžovej farbe.

Teplé a srdečné privítanie môžu spôsobiť steny v chodbe namaľované mäkkými odtieňmi oranžovej, ako čo sú farby marhule, broskyne, farba kože a lososa. Intenzívne živé citrusové tóny oranžovej v detailoch alebo na niektorých častiach priestoru oživí miestnosť a dá jej mladícku energiu. Tmavšie tóny tekvice alebo jantáru prinášajú dodatočnú teplotu a komfort. Istotne nechybíte ak vedľa oranžovej použijete bielu farbu, ktorá miestnosti dá potrebné svetlo. Atraktivitu, sofistikovaný a elegantný vzhľad miestnosti dáva trochu neobyčajná kombinácia s fialovou farbou, ktorá sa taktiež môže doplniť bielymi detailmi. Hnedé tóny vedľa oranžovej dávajú teplú a príjemnú atmosféru ideálnu pre obývačku a spálňu, ale i jedáleň. Oranžová je výborný spôsob ako narušiť monotónnosť sivej, a vedľa zelenej dostanete celkom svieži a moderný vzhľad kúpeľne. Nakoniec, pre magický a exotický, mystický a teplý interiér smelo ju skombinujte a čiernou a určite budete mať „in“ interiér podľa poslednej módy.

Ako by to všetko vyzeralo s Maxima odtieňmi oranžovej v určitých miestnostiach, a aj na vašich stenách, ktoré chcete vynoviť, pozrite pomocou našej aplikácie. A aby ste dosiahli efekt, ktorý ste si vybrali najlepšie bude, keď oslovíte už osvedčený tím našich odborníkov.