hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Komplementárna schéma zlaďovania farieb - protiklady sa priťahujú

Komplementárna schéma zlaďovania farieb - protiklady sa priťahujú

Skôr alebo neskôr sa ocitneme v situácii, keď je potrebné usporiadať priestor, v ktorom žijeme alebo pracujeme. Či už ide o obvyklú hygienickú údržbu, či celkovú rekonštrukciu, musíme si vybrať jednu alebo viac farieb, ktoré budú krášliť náš priestor.
Hoci nie sme všetci talentovaní dizajnéri interiérov jestvujú informácie, ktoré každému v tejto situácii prídu vhod.
Pri rozhodovaní o dominantnom kolorite v miestnosti vždy začíname od prostredia, ktoré chceme nadobudnúť. V tom nám najviac pomáha kombinácia farieb a ich charakteristiky.

Pri diskusii o farbách a spôsoboch ich zlaďovania všetko začína od kruhu, v ktorom je zoradené 12 farieb - 3 základné, 3 sekundárne a 6 terciárnych. Farby spektra môžu byť teplé, studené, tmavé a svetlé. V kruhu nieto neutrálnych farieb ako je biela, čierna, šedá, béžová a hnedá.
Farby sa v kruhu nachádzajú vo vzájomných vzťahoch, na základe ktorých vznikli rôzne spôsoby ich zlaďovania.
Jedna z jednoduchých schém kombinovania farieb je komplementárna alebo kontrastná schéma. Podľa tohto princípu v priestore sa kombinujú dve farby, ktoré vo farebnom kruhu stoja jedna oproti druhej. Tieto dve farby sú v prirodzenej harmónii, takže sa prirodzene dopĺňajú a zvýrazňujú, podobne ako červené a zelené, žlté a fialové, modré a oranžové.

Využite dynamiku kontrastov v interiéri
Výsledok, ktorý sa dostane kombinovaním dvoch protikladných farieb môže byť veľmi zaujímavý. Týmto spôsobom v skutočnosti dochádza k zlúčeniu teplých a studených tónov, čím sa dosiahne výnimočná živosť a dynamika v priestore. Predsa, treba ich používať odmerane, a tak v závislosti od požadovaného účinku jednu farbu určiť za dominantnú a druhú za akcentú. Najčastejšie sa za základnú berie studená farba nižšej intenzity a čistá teplá pre detaily. Komplementárnymi farbami sa ľahšie než obvykle môže pripútať pozornosť a zdôrazniť určitý segment alebo detail v dizajne interiéru.

Ak sa použijú oba čisté tóny, kombinácie sú silné vibrácie, takrečeno 'kričia' zo stien a vytvárajú nepríjemný pocit. Napríklad, kombinácia červenej a zelenej vytvára intenzívnu atmosféru, podobne ako novoročné sviatky, ktoré nijako aby sa minuli.

Vzhľadom na intenzitu dizajnéri interiéru sa vždy rozhodnú kombinovať pritlmené farebné odtiene, ktoré vytvárajú podstatne príjemnú atmosféru. Existuje neobmedzené množstvo rozmanitých zmesí odtieňov a tónov s prídavkom bielej alebo čiernej farby do nich.

Menej výrazný kontrast môže byť vytvorený kombináciou oddelených komplementárnych farieb. Skladajú sa z jednej základnej a dvoch (splývavých) oproti nej. Takouto skladbou odtieňov sa ľahšie dosiahne vizuálna rovnováha a harmonická atmosféra, pričom koloritná neutralita zmierňuje priestor.
Komplementárna schéma zlaďovania farieb je použiteľná vo všetkých priestoroch, zvlášť v detských izbách, v obývacej izbe a jedálni.
Kontrastné farby sa v priestore dopĺňajú, ale pri ich zmiešaní sa neutralizujú. Zmes ktorýchkoľvek dvoch komplementárnych odtieňov je neutrálna.
Nekonečný počet kombinácií kontrastných farieb nás môže priviesť do rozpakov, najmä tých, ktorí sú nerozhodní. To znamená, že máte neobmedzené možnosti urobiť chybu.
Preto je najistejšia kombinácia v tomto prípade profesionálny tím s osvedčenými, kvalitnými materiálmi a farbami. A potom, na vás je len kochať sa v príjemnom kolorite vášho domu alebo pracovného prostredia.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok