hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Analogická schéma kombinovania farieb - čo to je a ako sa používa

Analogická schéma kombinovania farieb - čo to je a ako sa používa

Jedným z najdôležitejších prvkov pri úprave interiéru je výber farieb. To je súčasne jedna z najväčších výziev, pretože farby majú výnimočný vplyv na vytvorenie určitého prostredia.
Ak len jeden detail vnesieme v inej farbe celý priestor dostane inakší vzhľad.

Na druhej strane, farieb a ich odtieňov je mnoho, a tým čo viac možností na ich zlaďovanie. Koľko farieb použiť, aby sme dosiahli príjemnú harmóniu v priestore? Ako ich zosúladiť a vyhnúť sa dojmu monotónnosti alebo nevkusu a chaotickej rôznofarebnosti? Plánovanie výhernej kombinácie farieb začína skúmaním a chápaním vlastností farieb a ich vzájomných vzťahov. Základným nástrojom kombinovania farieb je paleta 12 farieb. Vo farebnom kruhu farby sa delia na studené a teplé, primárne, sekundárne, terciárne a neutrálne. Pritom, môžu byť ešte tmavé alebo svetlé. Dobrá znalosť týchto vlastností nám môže pomôcť vytvoriť požadované prostredie, zvýrazniť výhody a zjemniť nevýhody určitého priestoru.

Jedným zo základných pravidiel je nekombinovať viac ako tri farby. Jestvuje niekoľko ustanovených a osvedčených zásad ich zlaďovania, a jedna z nich je analogická schéma.

Analogické farby v službe súladu a pohodlia
Analogická schéma predstavuje kombináciu troch (prípadne dvoch) farieb, ktoré sa vo farebnom kruhu nachádzajú v rade, jedna povedľa druhej. Analogické farebné odtiene sa veľmi dobre zhodujú a pomocou nich sa dosiahne pokojné, harmonické a pohodlné prostredie. Dizajnéri interiérov odporúčajú používať analogické zásady zlučovania studených alebo teplých farieb. Napríklad, pre izbu je ideálna kombinácia červenej, oranžovej a žltej farby. Ona vytvára prostredie výnimočnej teploty a pohodlia. Fialová, modrá a zelená majú chladnejší a odmeranejší účinok, sú ideálne pre miestnosti oddychu a relaxácie. Aby ste sa vyhli nesúladnej rôznofarebnosti v priestore mali by ste si zvoliť jednu farbu ako dominantnú a najväčšiu časť priestoru omaľovať touto farbou. Z ďalších dvoch analogických farieb jedna bude slúžiť ako sekundárna, a druhá ako akcentná pre detaily. Taká skladba farieb sa často vyskytuje v prírode, a preto je veľmi prijateľná ľudskému oku. Najlepším príkladom analogickej schémy zlaďovania farieb je analogická farebná gradácia listov v jeseň. V umení jeden z príkladov analogického zlaďovania farieb sú „Slnečnice“ Van Gogha.

Hoci analogicky skombinované farby pôsobia harmonicky a vyvážene, ako nedostatok sa môže uviesť absencia väčšieho kontrastu. Samozrejme, jestvujú spôsoby ako dosiahnuť viac kontrastov v analogicky zladenom kolorite.

Dokonca, nemusíte vedieť nič o farbách a zásadách ich zlaďovania v interiéri. Aby ste vo svojom priestore dosiahli práve to, čo chcete, najlepšie by bolo, aby ste všetko v súvislosti s plánovaním, výberom vhodných materiálov a samé zhotovenie ustúpili profesionálnemu tímu. Na vás je len zaželať si, dať podnet svojou ideou a odborníci sa postarajú o to, aby sa ona čo najskôr stala skutočným majstrovským dielom na vašich stenách.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok