hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Hrajte sa s farbami podľa systému 60-30-10%

Hrajte sa s farbami podľa systému 60-30-10%

Mnohokrát sa Vás opýtali, ktorá je vaša obľúbená farba. Všetci ju máme, až viacej z nich. A teraz si predstavte priestor, v ktorom bývate, pracujete, odpočívate omaľovaný tou farbou. Jediný dojem, ktorého by ste sa zmocnili je monotónnosť a čistá nuda.

Teda, potrebné je použiť viac farieb.

Nemusíte byť matematik, aby ste toto pravidlo aj aplikovali, lebo je to veľmi jednoduché: • 60% priestoru omaľovať dominantnou farbou • 30% zaberie sekundárna farba • 10% akcentná farba na zvýraznenie

Ale ako zosúladiť všetky tieto farby, aby sme dosiahli žiadúce prostredie, v ktorom by sme sa cítili príjemne?
Súlad farieb je jedným z najdôležitejších prvkov teórie farieb a dekorácie interiéru. To je aj jedna z prvých otázok, ktorú si kladieme, keď začneme s úpravou priestoru. Základné zlaďovanie farieb začína od farebného kruhu, t.j. spektra farieb usporiadaných do kruhu. Najčastejšie sa stretávame s verziou 12 farieb. V rámci spektra rozlišujeme primárne, sekundárne a terciárne farby. Keď to vieme, môžeme ich kombinovať podľa niektorých ustálených a osvedčených systémov a podľa toho, aký účinok chceme dosiahnuť.

Pravidlo zlaďovania farieb 60 - 30 - 10%
Základné dizajnérske pravidlo o vzájomnom vzťahu farieb v priestore je 60 - 30 - 10%. Ak sa toho pridržiavate je isté, že nechybíte a dostanete vyvážený vzhľad vášho interiéru.

Prevedené na úpravu priestoru to znamená, že 60% činí farba stien, 30% farba nábytku, políc, záclon, kobercov, a pod. a 10% farba detailov ako sú obrazy, vankúše, lampy a iné dekoratívne doplnky.
Farby si môžete zvoliť riadiac sa zásadou kontrastu alebo harmónie. Najdôležitejšie je, že sa farby zhodujú. Predtým by ste, však, museli spoznať hlavné charakteristiky farieb a ich vplyv a efekt, ktorý môžeme vyvolať ich kombinovaním. Základné rozdelenie je na teplé a studené, tmavé a svetlé odtiene. Pre všetky tri farby môžu byť použité odtiene tej istej farby, a môžu byť úplne odlišné.
V konkrétnom prípade to vyzerá takto: dominantná farba v obývacej izbe má najčastejšie niektoré z hnedých, béžových, šedých alebo bielych odtieňov. To môže byť aj akákoľvek iná farba, ktorú uprednostňujete, a ktorej ponecháte najväčšiu časť priestoru.
Sekundárna farba, taktiež, môže byť hociktorá z vašich obľúbených farieb, splývavá s dominantnou farbou. Ak je dominantná biela, ideálna sekundárna by mohla byť sivá alebo čierna.
Akcentná farba slúži na zvýraznenie a autentickú pečať priestoru. Používajú sa hlavne krikľavé intenzívne farby, hoci v závislosti od ostatných dvoch môžu byť aj neutrálne, pastelové odtiene. So základnou bielou, sekundárnou šedou alebo čiernou, efektívna akcentná môže byť intenzívna červená.

A hľa, ako ho porušíte
Pravidlá existujú, aby boli poniekedy aj porušené. Tak ako v živote, tak aj pri úprave priestoru. Ale ak by ste chceli zaobísť nejaké pravidlo museli by ste ho najprv výborne poznať.
Ak ste podľa charakteru vzbúrencom, alebo rovnováhu vidíte trochu inak, vždy môžete napísať svoje vlastné pravidlá. Napríklad, môžete experimentovať s proporciou 30 - 30 - 20 - 20% tak dlho, pokým ona dáva výsledky a potrebnú rovnováhu vo vašom priestore.
Alebo skúste formulu 110%. Jednoducho, namiesto jednej, zvoľte si dve nápadné akcentné farby. Celkom dosť na dosiahnutie účinku, a aby ste to mali celkom autentické.

Ak vám toto všetko aj ďalej znie príliš komplikované alebo nie je oblasť, ktorá vás zaujíma, ale chcete mať kvalitne a vkusne dekorovaný priestor, vždy sa môžete obrátiť na profesionálny tím.
Vaše želania a možnosti spolu s materiálom osvedčenej kvality a odborníkmi, ktorí všetko to zvážia a uskutočnia je spoľahlivou formulou.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok