hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Matná alebo lesklá farba - ako sa rozhodnúť

Matná alebo lesklá farba - ako sa rozhodnúť

Všetci sa zhodujeme, že je výber adekvátnej farby, alebo lepšie povedané, výhernej kombinácie farieb pri úprave priestoru skutočnou výzvou.

Ohromné množstvo odtieňov, nekonečne mnoho spôsobov kombinovania a veľký výber výrobcov na trhu farieb pre dekoráciu interiérov nám prácu ani trochu neuľahčuje. A keď si vyberieme farby, ktorými budeme stvárňovať želateľnú atmosféru v priestore, zostáva nám ešte jeden dôležitý krok, ktorému musíme venovať pozornosť - stupeň lesku farby.
Úroveň lesku farby má veľký vplyv na vnímanie samotnej farby, ale aj na jej použiteľnosť. Stupeň lesku farby nielen, že určuje vizuálne pôsobenie steny, ale ju činí odolnejšou voči vonkajším vplyvom. Lesk zvyšuje odolnosť farieb proti mechanickému poškodeniu a vlhkosti.
Väčšia prítomnosť lesku, tiež, farbu činí jasnejšou a bohatšej intenzity v porovnaní s odtieňom s menej alebo bez lesku. Ale mali by sme byť opatrní pri výbere, pretože farby vysokého lesku všetky nedostatky a chyby na povrchu steny urobia ešte viditeľnejšími.

Všetky farby sa vyrábajú hlavne v 4 základných stupňoch lesku, a ktorý stupeň lesku si vyberieme závisí od funkcie priestoru, ktorý dekorujeme.

4 úrovne lesku v priestoroch rozličného účelu
Matné farby - majú najmenší odlesk alebo ho nemajú vôbec v závislosti od výrobcu. Sú ideálne na prikrývanie menších nedostatkov na stene, ale sú aj menej odolné a ťažšie sa udržiavajú než farby s vyšším stupňom lesku. Takiež, s matnými farbami sú chyby pri maľovaní menej viditeľné. Pôsobia veľmi príjemne a ušľachtile v priestore a sú odporúčané pre stropy a v miestnostiach, kde sa zdržuje málo ľudí. Matné farby sú dobrou voľbou pre spálne, obývacie izby a jedálne.
Pololesklé (polomatné) farby - farby, ktoré odrážajú elegantný a jemný lesk nižšej intenzity. Sú trvanlivejšie než matné farby a ľahšie sa udržiavajú. Sú vhodné pre miestnosti, ktoré sú rušné a vystavené vlhkosti, a vyžadujú si častejšie čistenie. Farby s pololeskom sa výborne dokázali v kuchynských priestoroch, kúpeľniach, detských izbách, chodbách a na dverách skríň a kuchynských elementov.
Lesklé farby - majú vysoko reflexný odlesk, sú veľmi trvanlivé a odolné, ľahko sa čistia a udržiavajú. Lesklé farby môžu zdôrazniť niektoré nedostatky plôch. Sú vhodné pre miestnosti, ktoré sú rušné, v ktorých trávime mnoho času a sú dobrou voľbou pre priestory, ktoré treba často čistiť - detské izby, chodby, kuchyne, kancelárie a ostatné pracovné priestory, reštaurácie...
Farby vysokého lesku (saténové) - tieto farby majú výnimočne lesklý, blyšťavý vzhľad ako sklo. Sú veľmi trvanlivé, odolné proti poškodeniu a najľahšie sa udržiavajú. Reflektujú najviac svetla v miestnosti, takže sú aj všetky nedokonalosti plôch ľahšie viditeľné. Jednou z nevýhod vysokolesklých tónov je, že sa ďalší nový náter farby neskoršie oveľa ťažšie nanáša. Farby s najvyšším stupňom lesku sa odporúčajú pre vysokofrekventné miestnosti, v ktorých sú umiestnené naše obľúbené zvieratá, priestory pre deti, dvere, chodby...
Vo výrobných odvetviach farieb precízne štandardizované percento lesku neexistuje, takže často sa stáva, že to čo je u jedného výrobcu satén, u druhého je to len pololesk. Okrem toho, stretnete sa aj s výrazmi ako je zamat (velvet) a vaječná škrupina (eggshell) pre farby s niečo vyšším leskom od matných odtieňov a perla (pearl) pre vysokolesklé odtiene.

Napokon, treba vždy mať na zreteli, že v praxi tá istá farba s rozličným stupňom lesku pôsobí na stene úplne odlišne. Takisto, rôzne efekty možno dosiahnuť, ak sa aplikuje na plochy rozličných textúr.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok