hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Kombinujte farby na princípe triád

Kombinujte farby na princípe triád

Zlaďovanie a súlad farieb je jedným zo základných prvkov teórie farieb. Kombinovanie farieb predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa dizajnéri interiérov stretávajú.

Prečo je zlaďovanie farieb v interiéri tak náročná práca?

Najprv, máme k dispozícii veľké množstvo farieb a ich odtieňov a nespočetné množstvo spôsobov ako ich skombinovať. Vkusy sú rôzne, tak aj krása interiéru vo vnímaní diváka. A ak k tomu dodáme, že o vkusoch nemožno diskutovať... Príliš málo farieb - monotónnosť, priveľa - chaotickosť s nádychom gýča. A vieme, že to, o čo sa snažíme je vytvoriť harmóniu.
Celkom dosť dôvodov, aby vás už pri samom pomyslení zabolela hlava. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých pravidiel kombinovania farieb, ktoré vždy prinášajú výsledky.

Jedným z matematicky presných spôsobov ako zosúladiť farby vo vašom priestore a vytvoriť vyvážené prostredie je dodržiavanie zásady triád.
Všetko, čo potrebujete je jednoduchý farebný kruh alebo kruhová paleta 12 farieb a rovnostranný trojuholník, ktorý doňho zapíšete. A mágia začína...

Čo sú to triády?
Jedným zo všeobecne uznávaných pravidiel je, že na dekoráciu priestoru je najlepšie používať kombináciu troch farieb. Ale ktoré tri? Ako nájsť pravú kombináciu?
Tu by sme mali mať základné poznatky o kruhu farieb a ich základnom rozdelení. Všetky farby sú rozdelené na primárne, sekundárne a terciárne, potom teplé a studené, a nakoniec tmavé a svetlé.
Každá z nich môže poslúžiť na dosiahnutie konkrétneho efektu a skrývanie určitých nedostatkov v priestore.
Tak, napríklad, úzky a tmavý priestor studené farby ako je modrá vizuálne rozšíria a dajú viac svetlosti.

Keď pozorujeme farby usporiadané do kruhu, presnými matematickými metódami môžeme dosiahnuť dobre zladené farby v priestore. Ak si predstavíme rovnostranný trojuholník v kruhu, dostaneme triádne farby.

Triády sú farby jednako vzdialené v kruhovej farebnej palete. V kruhu 12 farieb to je každý štvrtý odtieň. Týmto spôsobom dostaneme 4 rozličné palety farieb:
• Triádu primárnych farieb: žltá, červená a modrá
• Triádu sekundárnych farieb: zelená, fialová a oranžová
• Triádu terciárnych farieb: žltá/oranžová, červená/fialová a modrá/zelená
• Triádu terciárnych farieb: žltá/zelená, červená/oranžová a modrá/fialová
Biela a čierna farba sa môžu pridať do týchto odtieňov v závislosti od toho, či chceme získať svetlejšie alebo tmavšie tóny.

Vkusne vyvážená rôznofarebnosť vo vašom priestore
Farby sú extrémne silný nástroj na dosiahnutie určitej atmosféry v interiéri. Tým, že kombinuje farby na princípe triád dostanete hravé, veselé priestory, ktoré sú najvhodnejšie pre detské izby. Triáda, ktorá sa skladá z teplých farieb je veľmi intenzívna a môže vyvolať nepríjemný, ťaživý efekt v miestnosti, ak bude jednako zastúpená v priestore každá z nich.
Živosť a intenzitu môžeme zmierniť tak, že jednu farbu použijeme ako dominantnú a ostatné dve ako sekundárnu a akcentnú. Jednoducho, jeden vrchol trojuholníka nastavíme na obľúbenú farbu, alebo želateľnú farbu, a ďalšie dva vrcholy nám ukážu ostatné dve, pomocou ktorých získame ideálny obraz nášho interiéru.
Okrem toho, existujú aj dôležité detaily, ktorým by ste mali venovať pozornosť pri výbere odtieňov pre daný priestor. Okrem požadovaného prostredia, to je jeho účel, svetlosť, rozmery, orientácia ...
Úprava priestoru (interiérový dizajn) môže byť veľmi stresujúca práca. Toľko toho je potrebné vedieť, a čo je ešte dôležitejšie, všetko to aplikovať.
Okrem toho, na trhu existuje veľa výrobcov materiálov pre dekoráciu. Otázka je, ako si z toho vybrať ten kvalitný, a pritom, aby bol v súlade s našimi požiadavkami a možnosťami. My vám odporúčame obrátiť sa na profesionálny tím, ktorý vám svojimi odbornými vedomosťami a viacročnými skúsenosťami, s materiálmi vyrobenými podľa najnovších technológií pomôžu vaše zámery plne realizovať.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok