hotline:   +421 904 825 999  |    info(at)maximapaints.sk

Home Články Článok


Teplé a studené odtiene farieb v interiéri

Teplé a studené odtiene farieb v interiéri

Pravdepodobne ste sa doteraz už stretli s rozdelením farieb na teplé a studené. Možno že aj viete, ktoré farby patria medzi teplé, a ktoré medzi studené odtiene. Väčšina z nás sa to učila v škole. Ale čo to konkrétne znamená pre vás? A ako to najlepšie využijete pri dekorovaní nejakej miestnosti? Tu je odpoveď.

Keď sa pozrieme na farby, vidíme, že sa farby navzájom rozlišujú, a to viacerými spôsobmi. Niektoré z nich upomínajú na svetlo, slnko, teplotu, a to sú teplé farby. Skladajú sa zo žltej, červenej a oranžovej. Červená farba je najteplejšie farba v spektre, ona je energická, intenzívna a priťahuje pozornosť. Väčšina dizajnérov vám povie, že teplé odtiene sú tie, ktoré v sebe obsahujú väčšie percento žltej alebo červenej. Teplé farby v prírode alebo v interiéri vytvárajú dojem, že sa približujú k pozorovateľovi.

Na druhej strane sú farby, ktoré upomínajú na vodu, nebo a pokoj. Sú to modrá, zelená a svetlejšie odtiene fialovej, čiže bledofialové (levanduľa a orgován). Jednoducho povediac, každá farba, ktorá v sebe obsahuje modrú je studená farba. Tmavšie odtiene fialovej, s väčším podielom červenej farby majú viac charakteristiky teplých odtieňov. Konečne, každá teplá farba môže mať svoj chladnejší vzhľad a slabšiu intenzitu, ak sa do nej pridá biela farba.Pozorovaním stien alebo obrazov, na ktorých prevládajú studené farby sa nám zdá, že sa od nás vzdiaľujú. Jestvujú aj neutrálne farby, ktoré nemožno zaradiť ani do jednej z týchto skupín, a to sú biela a čierna, béžová, šedá a hnedá.

Teplé alebo studené - kľúč je v rovnováhe
Interiérový dizajnéri často používajú vlastnosti studených alebo teplých farieb na vytvorenie priliehavej atmosféry v priestore. Takisto, dobrá znalosť ich charakteristík môže pomôcť, aby sa niektoré nedostatky v miestnosti kompenzovali a výhody zdôraznili. Preto, ak plánujete zariadiť obytný alebo pracovný priestor, najlepšie by bolo obrátiť sa na profesionálny tím. Zároveň, to je zárukou, že za pomoci kvalitných materiálov a odbornej praktickej znalosti a skúsenosti uskladníte a zrealizujete vaše želania, potreby a možnosti. Avšak, nebolo by zle, ak by ste aj sami vedeli niekoľko základných pravidiel používania teplých a studených odtieňov na plochách stien. Najdôležitejšia vec, ktorú by ste si mali zapamätať je, že v jednej miestnosti by nesmeli byť výlučne len teplé alebo len studené odtiene. Vždy ich treba kombinovať, a to v závislosti od účinku, ktorý chcete dosiahnuť. Tak ako aj pri ostatných prvkoch dekorácie potrebné je mať rovnováhu alebo kontrast.

Teplejšej a intímnejšej atmosfére priestoru prispejú teplé farby ako dominantné v interiéri. Teplé odtiene sú vhodné aj pre väčšie priestory, ktoré vizuálne urobia menšími a príjemnejšími. Tieto farby sú ideálne pre miestnosti, kde chýba prirodzené svetlo, a ktoré sú orientované na sever. Často ich môžeme vidieť v jedálňach, kuchyňách a obývacích izbách. Studené tóny činia menšie priestory vizuálne väčšími, pokým slnečné a teplé priestory chladnejšími, pokojnejšími a príjemnejšími na pobyt. Studené odtiene dajú potrebný pokoj miestnostiam určeným pre odpočinok ako sú spálne. Odporúčajú sa aj pre interiéry, ktoré hľadia na južnú stranu.

Nakoniec, nie je tak dôležité, či si vyberiete jednu dominantnú farbu a detaily v druhej farbe, alebo či to všetko bude prašťať explóziou farieb. Nezáleží ani na tom, podľa ktorej schémy zlaďujete farby. Konečným cieľom je dosiahnuť harmóniu a dobrý rytmus medzi farbami, ktorý vyhovuje vášmu vkusu a temperamentu a vytvoriť priestor, v ktorom sa príjemne cítite.

SPÔSOB DORUČENIA

Zakúpené produkty Vám doručíme vlastnou dopravou alebo zmluvným prepravcom.

FIREMNÍ ZÁKAZNÍCI

Spolupracujeme výhradne na obchodnom vzťahu B2B.

PRÉMIOVÁ KVALITA

Maxima produkty prezentujú prémiovú kvalitu s výbornými vlastnosťami.

© 2024 maximapaints.sk | mapa stránok